Hvad er Polyester ?

Hvad er Polyester ?

Polyester er en meget glat fiber

Polyester er en meget glat fiber, som er meget fin. Den kan godt minde om polyamid. Der findes mange forskellige polyester. Man bruger ofte polyester til at betegne det specifikke materiale polyethylentereflalat forkortes som PET. Polyester indeholder naturlige kemikalier som eksempelvis plantekutikolas cutin men også syntetiske materialer som polycarbonat og polybutyrat. Man kan anvende polyester i mange forskellige former. Man anvender det eksempelvis til plader, tredimensionelle strukturer og selvfølgelig fibre i form af tekstiler. Polyester skifter form ved tilførelse af varme og kan rent faktisk nedbrydes helt ved meget høje temperature. Selvom polyester kan nedbrydes har den en tendens til at trække sig væk fra flammer og slukker af sig selv ved antændelse. Polyester har en meget lav vandabsorbering og krymper minimalt i sammenligning med andre slags fibre.

Polyester er den anden mest brugte fiber. På første pladsen ligger bomuld. I dag bliver polyester brugt indenfor alt beklædning. Denne tekstil er god at rengøre og kan tåle meget slid. Man bruger polyester i blanding med andre fibre som eksempelvis bomuld, som er en naturfiber. Når man blander disse to fibre bygger man noget der er endnu stærkere og mere holdbart. Når man blander polyester med bomuld får man ligeledes et tekstil med nedsat krøltendens.

Egenskaber

Produkter der er lavet af eller blandet med polyester er meget nem at pleje og har ikke tendens til at krympe ved vask. Det er en stærk fiber med en styrke hvilket gør den meget anvendelig. Polyester er nem at rengøre og alle disse egenskaber gør den meget anvendelig inden for eksempelvis arbejdstøj.

Rengøring

Polyester vaskes ved 40, 60 eller 95 grader. Der tages selvfølgelig forbehold for anvendelse og farvevalg. Polyester behøver ikke stryges, men skal det forekomme, så stryg ved 150 grader. Polyester tåler desuden de fleste rensemidler og væsker, dog kan der forekomme pletter ved klorbehandling eller lignende produkter.

Meget af vores sportstøj er lavet i polyester, her under kan du se nogle af de billig t shirt vi sælger. Vi har næsten alle en hvid T-shirt på vores hyller men ikke mange bruger den i polyester som endelig er lidt dumt da polyester har nogle fede egenskaber.

Nogle af vores produkter i polyester

Del dette indlæg

Kommentarer (3)

 • Peter Besvar

  Fin artikel om polyester, jeg kunne dog godt bruge nogle flere informationer omkring hvordan man kommer frem til et færdig produkt. Vi sidder og er igang med en skole opgave hvor polyester er en del af opgaven og vi ville sætte stor pris på en udvidelse af denne artikel. Kan i hjælpe med dette ?

  18. oktober 2019 at 9:41
 • Søren Besvar

  Jeg har en cardigan der er lavet af polyester og bomuld, der er meget fnuller på den.
  Hvordan får jeg det nemmest af?

  18. oktober 2019 at 9:48
  • Thomas Reberholt Besvar

   Hej Søren

   Det gør du ved forsigtig at skrabe dem af med en engangsskraber

   18. oktober 2019 at 10:34

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.