Hvad er Tekstil ?

Tekstil er et ord, som vi ofte bruger i det danske sprog, men hvad er tekstil præcist? Det er et andet ord for et materiale, som vi også kalder stof. Et stykke tekstil kan være fremstillet på forskellige måder. Det kan være vævet, strikket, knyttet, hæklet, kniplet eller lignende. Tekstil er lavet af fibre, som er blevet slået sammen eksempelvis i form af filt.

Det er mange år siden, man fandt på at fremstille tekstiler, og der er derfor blevet udviklet og udarbejdet nye teknikker op gennem tiden. I gammel tid, anvendte man tekstiler, som kunst eksempelvis i form af vægtæpper. Det ser vi meget, hvis vi kigger tilbage på den gamle middelalder. I dag findes der nærmest ingen grænser for, hvor vi bruger tekstiler. Det bliver i dag masseproduceret og der bliver i dag anvendt moderne produktionsmetoder.

Hvad er tekstil lavet af?

I gamle dage brugte man naturfibre til at fremstille tekstiler af. Disse naturfibre kunne eksempelvis være i form af hør, nældetaver, lindebast, silke, uld, bomuld, kokos og meget mere. I dag anvender vi stadig mange af disse typer naturfibre, men man har i dag også fremstillet kunstfibre, som nok er mest anvendt i det tøj, vi går med til daglig. Disse former for fibre er eksempelvis, nylon, polyester, polypropylan og mange flere. De første syntetiske tekstiler blev først fremstillet i 1920’erne og 1930’erne, så det er faktisk en ret ny teknik.

Nældetaver

I Danmark har man udnyttet, hver en plante i landet. Nældetaver er en gammel tekstilfiber, som blev fremstillet af den brændenælde vi kender i dag, som en ukrudtsplante. De tidligste indbyggere i Danmark gik klædt i dyreskind, men efterhånden som man udviklede sig, fandt man på nye metoder, til at kreere tøj. Dyreskind var ikke særlig fleksibelt og komfortabelt at gå rundt i, så der var brug for bedre og nyere metoder. De første typer fibre man lærte at anvende var uld og plantefibre, herunder nældetæver. Uld anvender man dog stadig til at fremstille tekstiler af, den dag i dag. I den gamle middelalder havde man allerede udviklet denne nye form for teknik, hvor man anvendte plantefibre. Til enhver rigmandsgård, hørte sig en urtehave, hvori man dengang også kunne finde brændenælden. Nældetaver er meget stærke, og det var netop derfor man begyndte at anvende dem, til brug af fremstilling af tekstiler.

Tekstilens begyndelse

Det tidligste fund af tekstil er fundet i Europa. Det blev fundet i en undersøisk stenalderboplads i Tybrind Vig i Lillebælt. Denne form for tekstiler faktisk et lille fragment, som består af en bastfiber. Denne bastfiber er udført i form af nålebinding. Det vil sige, at trådende er bundet med tungesting. Dette stykke tekstil mener man, at kunne daterer til 4200-2300 f.Kr.
Fra omkring 2000 f. kr. har man fundet en del fragmenter i hør. Dem har man fundet, i sumakteknik fra en nu undersøisk pæleboplads i Schweiz og fra Peru kommer 10.000 år gamle tekstilfund i en teknik, som er baseret på knytning og fletning.
I Sydamerika blev der dyrket bomuld fra 3000 f.Kr. Denne bomuld anvendte man sammen med noget, som hedder alpakauld. Disse to tekstiler førte man sammen, og anvendte den til tekstilkunst. Den ældste tekstilteknik man har fundet er en teknik, hvor man anvender en enkelt tråd, dette kunne eksempelvis være ved knytning og sprang. Ligeledes er disse teknikker beslægtet med kurvefletning, og lignende teknikker, som også er beslægtet med denne formoder man, også har været anvendt. Man mener også at den er den første teknik, hvorpå man anvendte uld.

Nutidens Tekstil

I dag anvender vi tekstil til mange forskellige ting. Vi anvender den stadig til påklædning, i form af tøj, overtøj, jakker, sko og meget mere. Men vi bruger dem også på møbler, bøger og meget andet. Engang producerede man tekstil for den praktiske evne, hvorimod man i dag anvender den af udseende og fordi det er et smukt materiale, som er moderne i vor tid.
Der findes i dag rigtig mange forskellige slags tekstiler, som hver især er unikke, på hver deres måde. Disse forskellige tekstiler, har forskellig prisklasse efter kvalitet, men også på efterspørgsel. Silke er og har eksempelvis altid været, et af de dyreste tekstiler, da det ikke kan masseproduceres på samme måde, som eksempelvis nogle af de kunstfibre, som oftest er brugt.
Tekstil verdenen er kæmpe stor og har været det i rigtig mange år efterhånden. Det er dog ikke alle mennesker, som tænker over hvad tekstil egentlig betyder. De fleste mennesker tænker på, at det skal være billigt, men tænker derimod ikke over, hvorfor prisen er som den er. Et stykke tekstil er en del af vores historie og er stadig i rigtig manges øjne stadig et stykke kunst, et håndværk, som man bør sætte pris på. Og ikke mindst tryk på tøj

Leave a Reply