Hvad er Vektorgrafik ?

Når noget er vektorgrafisk, så betyder det, at man kan definere det ud fra linjer og polygoner ved hjælp af vektorer og punkter, lidt som vi kender det i matematikkens verden. Når man taler om Vektorgrafik på en computer, så er det ofte i billedredigering det bruges. Men det bruges også i tekst, tegninger og layout. Når noget er vektorgrafisk, så er det nemmere at redigere i og det fylder heller ikke så meget, da det er målt i kilobyte. Det modsatte af vektorgrafik kender vi nok bedre. Det hedder pixelgrafik. Vi kender næsten alle sammen udtrykket når noget ”pixelerer”, dette udtryk kommer af pixelgrafik. Når man forstørre eksempelvis et billede i pixelgrafik, så ser vi pludselig en masse små firkanter, som til sammen danner det billeder vi kigger på, det er lige præcis dette vi kalder at et billede pixelerer. Dette forekommer ikke når man arbejder med vektorgrafik. Vektorgrafik kan skaleres næsten helt uden tab af information.

Man kan lave vektorgrafik i forskellige programmer f.eks. Adobe Illustrator, Adobe Flash, CorelDraw og AutoCad. Vektorgrafik kan ofte ikke ses med og åbnes af andre programmer, men derimod kan det gemme eller eksporteres til andre formater, dette kunne eksempelvis være pixelgrafik.

Når man skal designe et logo, som eksempelvis skal trykkes på et stykke tøj, så laver man det i vektorgrafik, da der tit er behov for logoet i forskellige størrelser. Vektorgrafikken gør det ligeledes skarpere i kanterne, når man printer det ud. Når man laver tekst til eksempelvis tryk af tøj, så rentegnes dette også i vektortegneprogrammer inden man kan trykke dem til det endelige resultat.

Vektorgrafik bruges også af arkitekter, som bygger 3D modeller. Her kan de få en meget naturlig model, som kan åbnes i et 3D animationsprogram. På den måde kan man sammensætte modellen med foto eller film og få en utrolig flot visning af modellen og dermed få et virkelig flot resultat. Det er eksempelvis også denne måde de bruger når de laver sådanne scener i biograffilm.

Vektorgrafik bruges altid når vi laver t shirt med tryk

 

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.